Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Hello world!!!

Marokkó- Marrákes  marrakech_jemaa-el-fna1.jpg

Ezeregyéjszaka REMIX

Marrákest vörös városnak és a pálmák városának is nevezik. A város központja: Djemaa el Fna, itt napközben kígyóbűvölők szórakoztatják a túristákat, és ha nem vagy túl óvatos, egy pillanat alatt a nyakadba tekernek egyet. A hogy leszáll az este egyre többen lesznek hiszen a helyiek itt csapják agyon az időt. Pontosan olyan mintha ötszáz évet repültél volna vissza az időben.

 

2244467490_848cea73d9.jpg

 

2068266042_051d154d40.jpg

 

 

 Japánp324553-tokyo-starbucks_shibuya.jpg

Tokió, a metropolisz

Tokió 1868 óta fõvárosa Japánnak. A várost Edónak (zsilipnek) hívták addig, de amikor az uralkodó család Kyotóból keletre költözött - odaköltözésükkor átnevezték Tokióvá, azaz „Keleti Fõvárossá". 

 Taxit nem lehet telefonon keresztül rendelni, a legegyszerűbb módja a taxi szerzésnek, ha leintünk egyet az utcán. Csak néhány taxisofőr beszél angolul Japánban, de megbízhatóak és segítőkészek. A taxi ajtaját az utasnak nem kell kinyitni, azt belülről automatikusan a fehér kesztyűs sofőrök nyitják, a csomagtartóhoz hasonlóan. A taxival történő közlekedés nem olcsó a városokon belüli viszonylag nagy távolságok miatt, illetve van egy minimum díj (kb. 650 JPY), amiről indul az óra. Az országban bal oldali közlekedés van.

 

Fiatalok által kedvelt szórakoztató és bevásárlónegyed Shibuya, Harajuku és Aoyama. A fiatalok kultúrájának fejlődését a Shibuya negyedben számos jel őrzi. Ennek legékesebb bizonyítéka a nemzetközi művészetek és divat iránti egyre növekvő érdeklődés. Különös élményt nyújt egy kávé mellől figyelni a fiatalok színes kavalkádját.

 

tokyo-shibuya-crossing.jpg

 


shibuya-jersey-shore-hair-m.jpg

 

shibuya_img_1307c.jpg


Tokió partján fekszik a város legfrekventáltabb helye, Szivárvány Város, ahol a legnagyobb szórakoztató parkok és bevásárlónegyedek követik egymást. A Joypolis vidámparkban álló óriáskerék különösen kedvelt a fiatal párok körében, napnyugta után lélegzetelállító kilátással Tokióra.

shibuya-girls-06-2009-002-blog.jpg

 

adidas-shibuya-performance-center-grand-opening-2.jpg

 

Keleti hagyományok

A kelet-ázsiai térség egyik legnépszerűbb kezelése a bőrfehérítés. Ennek itthon értelemszerűen nincs kultúrája, hiszen a japánok porcelánszerű arcbőrrel rendelkező szépségideálja nálunk nem dívik.

 

 

20090827002625_shibuya_dsc6336a.jpg

 

 

Japán kultúra

 Keresztény házasság

 

 A japánok mintegy 70 %-a keresztény esküvőt tart. A japánok már régtől fogva szerették a nyugatiakat másolni, így építették ki vasúthálózatukat, kommunikációs rendszerüknek az alapja is a nyugati világban gyökerezett és olykor még a nyugati építészeti csodák mását is megépíttetik.

 

 

Gyakoriak a külföldön tartott esküvők, mert sokkal költséghatékonyabbak és praktikusabbak, hiszen így a ceremóniát egybe lehet kötni a nászúttal. Ha a szertartásokat igazi keresztény pap végzi, a párnak előtte felkészítő tanfolyamon kell részt vennie, de egy kutatás szerint, általában a papok 80%-a hamis

 

 

 A legtöbb esküvő hoteleken zajlik, ahol egy helyen megtartható a szertartás, a fogadás és van külön terem is a pároknak az esküvő előtti felkészülésre. Ezekben a hotelekben lévő kis kápolnákba általában ügynökségek közvetítik ki a papot, akivel a felek nem találkoznak, így sokszor nem is tudják, hogy nincs felszentelve.

 

 

 Bérelj násznépet!

 Japánban egyre divatosabbá vált az a szokás, hogy a párok násznépet bérelnek. Ha hirtelen nem tud eljönni egy vendég, vagy az egyik félnek kevesebb vendége van, mint a másiknak, netán átmeneti jellegű munka miatt kényelmetlen meghívni a főnököt, akkor létezik egy szolgáltatás, amely segít a kellemetlen szituációk kialakulásának elkerülésében. A bérelt személy szimbolizálhat ismerőst, barátot, rokont, sőt családtagot is. Egy személyért 20000 yent kell kifizetni a párnak, plusz 5000 yen fejében az álvendég még táncol, vagy énekel az esküvőn, és plusz 10000 yenért akár még pohárköszöntőt is mond. Egy ilyen cég állítása szerint évente körülbelül 100 esküvőre kap megrendelést, de nemcsak esküvőre, hanem temetésre és vállalati továbbképzésekre is közvetítenek embereket.

 

Velence

Olyan mint valami meseváros, ahol minden eltér a megszokott valóságunktól. A házak lábát a tenger vize mossa. Régi templomok, paloták, műemlékek másutt is láthatók, de itt minden házra kiírhatnák: műemlék.
Velence 1000 évig volt a Kelet kapuja és a távoli mesevilág hangulata még ma is ott lebeg a város falai között. Az ősi falakból áradó hangulat, a színek és a foltok játéka, a valószerűtlen környezet hatása alatt a szűk sikátorok és a zöldes viz, kanyargó csatornák dísztelen házai is romantikus mezt öltenek.

A lagúnák városában még a közlekedés is élmény. Vidám vaporettók - vízibuszok - szállítják az utasokat végig a széles főútvonalon, a Canale Grandén és szinte páholyból nézhetjük a rózsaszínű, mézsárga, ezüstszürke, vörös mesepalotákat.
Négyszáz éve még húszezren szelték a csatornákat gondolákkal, ma alig félezren űzik az ősi mesterséget, és még így is néha órákig vesztegelnek fuvarra várva. venice.jpg

Nincs tündöklőbb látvány , mint a Piazza S. Marco, akár ragyogó napsütésben, akár ezüstös éjjeli fényben pillantjuk meg. A tér nyugati keskeny részének árkádjai alól kilépve tárul fel teljes pompájában a világ legszebb tere. Csodálatos egység. Összbenyomása elragadó. Ma is helytáll Petrarca megállapítása "Nincsen párja az egész földön".
Szemben, a tér túlsó oldalán a Szt. Márk templom aranyozott kupolakeresztjei, mozaikjai és márványai csillognak szemkápráztatóan.

 

A karnevál hatása egész évben érezhető Velencében. Az üzletek városszerte maszkokat és jelmezeket árulnak. A fesztivált tulajdonképpen 1979-ben indították újra, hogy megpróbálják összetartani a városlakókat. A kampány azonban ellentétes hatást ért el: az ünnep az egész világból vonzza a turistákat, akiket a velenceiek nem nagyon kedvelnek.

 

 

Barcelona

Zorró él, és a barcelonai katedrális előtt áll modellt a turisták fotóihoz. Pár centért szívesen a levegőbe rajzolja kardjával híres "Z" betűjét, vagy egy fénykép erejéig nyájasan átkarolja a jelentkező külföldieket.

barcelona_tower_agbar_reflection.jpg

A Rambla kétségtelenül a város egyik legfontosabb jelképe az utcai zenészekkel, rajzolókkal, festőkkel, mímusokkal, a madárpiaccal és a Mercat de la Boqueriával.

Barcelona azoké, akik vibrálásra, nyüzsgésre, ezerféle programra éheznek, és akár napi 24 órát is rászánnak ennek az egyedülálló atmoszférájú helynek a felfedezésére. A közlekedési dugó egyébként este 10-ig is eltarthat, csend csak akkor borul a városra, amikor elindulnak az első éjszakai buszjáratok. Persze a turisták által is látogatott helyek környékén még ekkor is nagy a pezsgés, és az ember sosem lehet biztos benne, hogy amikor épp álomra hajtja a fejét, a közelben nem rendez-e utcabált a helyi lakóközösség. Ezek az utcabálok többnyire a nyári hónapokban és kora ősszel jellemzőek. Ilyenkor egy-egy utca lakói asztalokat, székeket és hangfalakat pakolnak a házak elé, mindenki bead a közösbe némi enni- és innivalót, és kezdődhet a buli. Az emberek egyébként barátságosak, de sose kövessük el azt a hibát, hogy lespanyolozzuk őket. Ők katalánok a lelkük mélyéig.barcelona_city.gif

Nem tudom, létezik-e a világon még egy ilyen belvárostérkép. Az utcákat vonalzóval rajzolták, minden sarok pontosan 90 fokos szöget zár be. Ezért olyan könnyű eltévedni Barcelonában. Az első alkalommal minden utca egyformának tűnt, nem találtam haza. Sosem mondhattam, hogy "aha, ebben az irányban kell haladnom", mert az én utcámmal tökéletesen párhuzamosan futott még legalább öt ugyanolyan utca, és ha csak eggyel arrébb fordultam be, végzetesen elkeveredtem. Később rájöttem, hogy bizonyos magas tájékozódási pontokat követve - Tibidabo, a Sagrada Familia és a Rambla felett haladó drótkötélpálya - biztonsággal lehet tájékozódni. A belvárosi rész utcáinak ezt a tökéletes elrendezettségét állítólag a maga idejében azért tervezte meg egy mérnök, mert úgy képzelte, hogy minden épülethez tartozik majd belső udvar. Így minden egyes ház lakói hasonló környezetben élhettek volna, és az egyes házakon belül a közös kert miatt szoros kis közösségek alakulhattak volna ki. Az elképzelésből végül a szabályos négyzethálót formáló utcatérkép valósult meg, amit csak a Diagonal és a Meridiana sugárút szakít meg. Ezért aztán azokat a kis sikátorokat, girbegurba utcácskákat, amelyeket ékezésem előtt Barcalonába képzeltem, a Barri Gótic környékén találtam meg.

Barcelonában nem olcsó turistának lenni: általában drágák a belépőjegyek, a szállodák, a panziók, és mélyen a pénztárcájába kell nyúlna annak, aki itt rendszeresen étteremben szeretne ebédelni vagy vacsorázni. Madridhoz viszonyítva például állítólag kétszeresek az élelmiszerárak. De azt leszögezhetjük, hogy a pénzünkért maradandó kulináris élvezethez jutunk. A katalán vagy akár a baszk konyha egyszerűen fenomenális. Mint minden zsúfolt és életteli városban, itt is tanácsos asztalt foglalni, mert a legtöbb étterem este megtelik az utolsó asztalig

  

 

Vidámpark a hegy tetején

Aki beéri szerényebb méretű vidámparkkal is, az válassza a városban, a Tibidabo hegy tetején található létesítményt, melyet még a hajdani világkiállításra építettek. Ennek megfelelően itt kifejezetten antik látványosságokkal, játékokkal és körhintákkal is találkozhatunk. Amikor a legnagyobb a forróság, akkor pedig tökéletes menekülő program a gyönyörű árnyas állatkert a Barcelonetánál.
Barcelonában sajnos minden ott töltött idő kevés ahhoz, hogy végigjárjuk az igazán fontos helyszíneket. Ám akármilyen rövid pihenőre érkezik is valaki, eszébe ne jusson kihagyni a zenés szökőkútjátékot a Placa d'Espanyán csütörtök,
péntek vagy szombat este. A hatalmas szökőkút felé olyan kiállító- és rendezvénytermek sora vezet, melyek önmagukban teljes napra biztosítnak programot.

 

 

 

 

 

barcelona_tower_agbar_sunset5.jpg

 

 A trend nyomában

Barcelonában a divat szerelmesei lépten-nyomon kísértésbe eshetnek. Ha valaki nem tud időt szánni a keresgélésre, akkor sétáljon végig a Passeig de Gracián, ahol feltétlenül térjen be a Boulevard Rosába. A Passeig de Gracia a Placa de Catalunyába torkollik, itt kedvükre elveszthetünk a hétemeletes El Corte Inglés áruházban. Ennek az üzletláncnak a tagjai este 10-ig nyitva - szombaton is, amikor délután a város kereskedelmi szempontból már halott. A gigaáruházak zsugorított testvérei egyébként az OpenCor névre hallgató éjjel-nappali boltok. A Placa de Catalunyáról irány a szomszédos Porte del angel, ahol többek között minőségi cipőboltok sorát találjuk és egy újabb Corte Inglést, valamint belőle ágazik szét megannyi kis utca, melyek átvezetnek a Ramblára és a Barri Góticba. Barcelonára nem jellemzőek a nagy bevásárlóközpontok, de aki mégis ilyet keres, az látogasson el a L'ILLA-ba. Nem árt tudni, hogy a nyári, illetve a téli leárazások (rebajas) idején nemcsak a ruhákat és a cipőket, de szó szerint mindent leértékelnek, még a bútorokat is. A várostól nem messze, Girona irányában található egy outlet store, ahol különféle világmárkák termékeiből válogathatunk, ám ide csak autóval lehet eljutni, és rizikós, hogy éppen milyen választékkal találkozhatunk. Aki gyermekjátékokat szeretne vásárolni, az feltétlenül térjen be az Imaginarium hálózat valamelyik boltjába - és függetlenül a korától, számítson rá, hogy ott ragad játszani.

 

 

Madrid

"De Madrid al Cielo", vagyis Madridból az égbe, tartja a mondás, amely szerint a város a paradicsom kapujának is tekinthető. S ez nem túlzás: aki a spanyol fővárosba látogat, valóban elfeledkezhet minden bajáról pusztán azzal, ha beleveti magát Madrid izgalmasan sokszínű életének élvezetébe.

Madrid egyszerre hagyományőrző és modern, egyszerre nagyváros és falu. A századelőn csupán nyolcszázezer lakosú város mára négymillióssá nőtte ki magát, és az ország adminisztrációs, politikai és kulturális központjává fejlődött. A madridiak minderre nagyon büszkék, ahogy büszkék vendégszeretetükre is. madrid-gran-via-night-spain.jpg

A műemlékek közül kiemelkedik a város központjában található, a XVI. század közepén épült Plaza Mayor, vagyis a Főtér, az idelátogató mindennap találkozhat portréfestőkkel, zenészekkel, bohócokkal és komédiásokkal, akiket akár órákon át szemlélhet a téren található éttermek és kávéházak teraszáról.

Innen indul a város egyik legjellegzetesebb utcája, a Calle Mayor, vagyis a Főutca, amely a közelben található másik jellegzetes térről, a Puerta del Solról indul

Madrid egyik legfenségesebb sugárútja, a Gran Via (Nagy út), amelynek másik végében csobog az 1781-ben készült Cibeles szökőkút, amely Kübélét, a termékenység istenasszonyát ábrázolja oroszlán húzta győzelmi kocsiján. A madridiak ezt tartják a város igazi jelképének, olyannyira, hogy a Real Madrid csapatának fontosabb győzelmeit a drukkerek a szökőkút vizében való megmártózással szokták ünnepelni.madrid-spain-148_3.jpg

Madrid parkoknak sincs híján. Közülük talán a Retiro a legismertebb. Kis mesterséges taván csónakázni lehet, vasárnap délelőttönként - illetve nyáron mindennap - a gyermekek ingyenes bábelőadást élvezhetnek, a park ilyenkor megtelik zenészekkel, árusokkal, kártyavetőkkel és jósnőkkel és sétáló, hűsölő városlakókkal. A Retiróban áll a világ állítólag egyetlen, ördögöt ábrázoló szobra, a Bukott angyal.

A másik, a városközponttól távolabb eső, hatalmas park, a Casa de Campo a budapesti Városligethez hasonlítható: itt található Madrid egyik legnépszerűbb uszodája, az állatkert (Zoológico) és a vidámpark (Parque de Atracciones).

A spanyol főváros múzeumai közül a Prado a leghíresebb

Ajándék vásárlására legalkalmasabbak talán a Corte Inglés áruházláncolat üzletei: ezekben mindent megtalál a vásárló. Aki Madridba látogat, ne hagyja ki az itteni bolhapiac, a Rastro meglátogatását, amelyet a Tirso de Molina metrómegálló közelében lévő utcákon állítnak fel vasárnap délelőttönként.

madrid-spain-gran-via.jpg

 

 

 

 

 
 

 

ProfilképUtolsó kép
Archívum

Naptár
<< Július / 2022 >>

Statisztika

Online: 1
Összes: 113371
Hónap: 744
Nap: 12